Broken Sword 5 – The Serpent’s Curse

Den ukuelige amerikanske optimist George Stobbart og hans trofaste sidekick Nicole Collard er tilbage i femte titel i Broken Sword-Serien, denne gang finansieret gennem Kickstarter. Den dybe tallerken bliver ikke genopfundet, men hvis du er fan, vil du nok forblive fan.

Tim Schafers Broken Age åbnede ballet for brugerfinansierede spil i 2012 (også anmeldt i dette nummer – red.), og ikke mindst for det klassiske point-and-click adventurespil. Også Charles Cecil og Revolution red med på bølgen, of fik finansieret Broken Sword 5, af hvilket episode 1 af 2 nu er tilgængelig. Broken Sword er et klassisk adventurespil, der især udmærker sig ved de flotte og stemningsfulde baggrunde, gode stemmeskuespillere, atmosfærisk musik og lyd, Dan-Brown-agtige historier med religiøse og okkulte konspirationer og gamle hemmeligheder. På den måde, er der ikke pillet ved formlen siden det første spil fra 1996 – overhovedet! Jo, karakterne er nu animeret i 3D i stedet for 2D, hvilket ikke nødvendigvis er et fremskridt.

Også historien føles som genbrug; ligesom det første spil lægger The Serpent’s Curse ud med et mord i Paris, et ’tilfældigt’ møde mellem George Stobbart og Nicole Collard, og en mordopklaring der viser sig at række mørke tråde ned gennem historien ud i religiøse og okkulte hemmeligheder. George Stobbart, den ærkeamerikanske californier, er dog avanceret fra turist til kunstforsikringsmand i Paris, mens Nicole Collard, stadig er sexy reporter for en parisisk avis. Selv om de to helte, som man skiftes til at styre, allerede blev forenet i et kys i det første spil, er de seksuelle spændinger stadig høje her efter 18 år. Nicole Collard har stadig paris’ hotteste frisure anno 1996, og det (samme?) røde miniskørt, nylonstrømper og sorte høje hæle, ligesom hendes engelske er ligeså godt som Prins Henriks danske.

Udover den gennemsyrende nostalgi, er de 4-5 timers spilletid i episode 1 ganske underholdende. De stærkeste kort på hånden, er stadig de smukke håndtegnede baggrunde, pariserstemningen og lydbilledet. Historien går fra simpel forsikringssvindel, til en gnostisk konspiration om at vække djævlen ved hjælp af et gammelt maleri. Men episode 1 føles mere som en teaser til den rigtige historie, som man lige får løftet sløret for til allersidst, og står derfor en smule uforløst. Her er både klassiske inventory- og dialog-puzzles, såvel som et par ud-af-boksen puzzles. Niveuaet er generelt passende, lige lovligt nemt måske, med et par svære fartbump hen ad vejen. Historien fortælles lineært, man ledes i hånden fra lokation til lokation, trods forsøget på at give en illusionen af frit valg med et oversigtskort, her i første episode, udelukkende i Paris og London. Spillet forsøger sig også med seriens kendetegnende platte Benny-Hill-humor, som nogle nok synes er sjov. Der er den inkompetente og inkontinente politisergent Moue, den engelske aristokrat Lady Piermont, en kliche over den rige, alkoholiserede, flirtende ’rige dame’, en ond Putin-lignende ruser, der samler på kunst og Fabergé-æg. 

Overall: 6/10

At spille Broken Sword 5 er ligeså nostalgisk (og hyggelig) som at se genudsendelser af Hercule Poirot under slumretæppet, med en kop varm Earl Grey i hånden. Man bliver ført i hånden, man bliver sjældent overrasket, men det kan slå nogle timer ihjel en kedelig søndag eftermiddag. Gamle fans kan fortsætte her.