Følsomme hulemænd – Emmanuel Roudier: Neandertal: Den samlede saga

Bragt på Nummer9

Neandertalere med psykologisk dybde, kannibaler og ud-og-hjem-igen-historie er hovedingredienserne i den velresearchede “Neandertal”

“Neandertal” er en rigtig eventyrtegneserie i den fransk-belgiske tradition. I min barndom havde jeg med garanti slugt tegneserien med stor fornøjelse. “Neandertal” er nemlig både utrolig lækker at se på og en klassisk medrivende hjem-ud-hjem dannelseshistorie, og så er der god action og endda et par kannibaler. Genren og historien har dog sine naturlig begrænsning, og serien vil nok appelere mest til yngre sjæle, der ikke har læst historier kastet over denne her skabelon til døde allerede.

Settingen er dog sjældent set: neandertalere i urtiden, fremstillet med et komplekst sprog og med psykologisk dybde. Vi følger den unge Lagu, som er sin stammes bedste våbensmed, men som står i skyggen af sine fire brødre, da han er halt og derfor ikke kan komme med på jagt. Hele hans verden bliver vendt på hovedet, da hans far og (gode) bror bliver dræbt af kæmpe bisonoksen ’Langskæg’. Broren dør da de tre andre brødrer forråder ham, noget som Lagu overværer i det skjulte. På sin dødsseng beder faren sine sønner om at hævne ham og dræbe Langskæg.

Lagu drager væk fra stammen og sine morderiske brødre, i jagt på det sagomspunden våben Jagtkrystallet, som skal hjælpe ham med at nedlægge Langskæg og vinde stammens og sin fars ånds respekt og taknemmelighed. Undervejs møder han både nye venner og fjender, han lærer at jage, at dræbe, han forelsker sig, og bliver venner med dyrene. Den fortabte søn vender i bogens sidste del tilbage til stammen, og ja, det ender velsagtens lykkeligt. Den fortabte søn er blevet en stor kriger, hans handicap er vendt til fordel, og han bringer retfærdighed og fred tilbage til stammen og genopretter den harmoniske balance.

Roudier er en fin tegner i den naturalistiske fransk-belgiske stil. Farverne er primært holdt i afdæmpede brune og grønne nuancer, og der er en god veksling mellem dialogtunge sider og ordløse, majestætiske stenalderdioramaer. Alt i alt er ”Neandertal” en udmærket genretegneserie for yngre læsere, der kan lide eventyr og action. Her er chancen for at opleve en ny tidsalder, der virker velresearchet både i tegninger og kultur. Selvom historiens elementer er velkendte, leveres det godt og med stor begejstring.