I krig og kærlighed – “Kære Billy” af Garth Ennis og Peter Snejbjerg

Bragt på Nummer9

”Kære Billy” er en romantisk fortælling fra stillehavsfronten under 2. Verdenskrig. Et atypisk men glimrende værk fra den produktive Garth Ennis’ hånd.

Bogen er bind to af tre i serien Battlefields, skrevet af den irske blasfemiker Garth Ennis (Preacher, The Punisher, The Boys m.fl.). Hvert af de tre bind er illustreret af forskellige tegnere, ”Kære Billy” fornemt af vores helt egen Peter Snejbjerg, som også selv har oversat værket og leveret en eksklusiv forside til det danske marked.

Garth Ennis’ tegneserier er normalt kendetegnet ved de suveræne personskildringer og et abnormt højt niveau af brutalitet og obskøniteter. ”Kære Billy” indeholder også disse elementer, men adskiller sig dog alligevel fra resten af Ennis’ produktion. Vi følger sygeplejersken Carrie og jagerpiloten Billys lidenskabelige forelskelse og affære i Calcutta under krigen. Carrie er sygeplejerske på det lokale hospital, hvor Billy indlægges.

Der er en stærk kontrast mellem frontens rædsler og det fredelige liv i Calcutta. En kontrast som også kommer til udtryk i karaktererne, Carrie og Billy. Ud af til er de begge korrekte og stoiske briter med en tendens til at underdrive eller skjule de rædsler, de er gået igennem. Indvendigt brænder følelserne dog på højeste blus, såvel lidenskab i sengen som had til fjenden. Sidstnævnte truer ofte med at opsluge Carrie fuldstændigt.

Grunden til Carries store had til japanerne gives på værkets første sider. Her står hun med blodet løbende ned ad benene og venter på døden. Japanerne har voldtaget og tæsket hende selv og andre engelske sygeplejersker, som de har fanget efter Singapores fald. På de efterfølgende sider mejes kvinderne ned af de japanske maskinpistoler. Ved et lykketræf overlever Carrie og transporteres til Calcutta.

De forfærdelige ting, Carrie er blevet udsat for, deler hun ikke med nogen af frygt for at blive brændemærket. Selv kærligheden til Billy kan ikke stilne Carries lyst til hævn, og i hospitalets mørke gange udkæmper hun sin egen personlige krig. Hun udsøger de sårede japanske krigsfanger, der bliver indlagt, og strangulerer eller forgifter dem på en sådan vis, at døden forekommer at være en naturlig følge af deres kvæstelser.

Samtidig slår Billy hobevis af japanere ihjel fra sædet i sin Hurricane-jager. Han begynder dog – modsat Carrie – at få det dårligt med drabene, selvom også han har været i ubehagelig nærkontakt med fjenden. Carrie og Billys modstridende følelser fører til adskillige konflikter. Da krigen pludselig ender efter atombomberne over Hiroshima og Nagasaki, og ord som forsoning, genrejsning og tilgivelse bruges om japanernes forestående kapitulation, truer parrets modstridende synspunkter med at blive uoverkommelige. For Carrie er der ingen tilgivelse, kun hadet og hævnen.

”Kære Billy” fortæller både en personlig historie og blotlægger samtidig nogle af krigens fundamentale problematikker. Problematikker som ikke mindst er relevante i vores politiske landskab. Er det fx forkert at nyde at slå sin fjende ihjel? Bogens insisteren på at fremstille kvinden som hævneren og dræberen er ligeledes relevant og forfriskende. Hykleriet omkring kvindens rolle som uskyldig og uforstående udstilles og skydes ned igen og igen.

”Kære Billy” er en utrolig habil genretegneserie, der på inddragende vis skildrer såvel det personlige perspektiv som nogle fundamentale vilkår for krigsførelse. Peter Snejbjergs rene og flade tegninger passer glimrende til Ennis’ historie og besidder en fornem dynamik i krigssekvenserne. Alt i alt kan jeg anbefale ”Kære Billy”, det er et underholdende og medrivende genreværk, en tragisk kærlighedshistorie og meget mere.

Christian Jess Rasmussen

Karakter: 4/5
Værkets titel:
 Kære Billy
Original titel: Battlefields – Dear Billy
Seriens titel: Battlefields – Dear Billy #1-3
Forlag:
 G. Floy Studio
Forfatter/tegner: 
Garth Ennis / Peter Snejbjerg
Oversætter:
 Peter Snejbjerg
Farve og form:
 Farver og hardcover
Sidetal:
 80 sider
Pris:
 178,00 kr.
ISBN:
 978-87-91630-62-0
Originalt udgivelsesår:
 2009
Aktuelt udgivelsesår:
 2010
Originalt udgivelsesland:
 USA
Aktuelt udgivelsesland:
 Danmark