KRIG! HURH! Hvad gøøør det godt for? – Garth Ennis: War Stories Vol. 2 


Bragt på Nummer9

Irske Garth Ennis’ War Stories Vol. 2 er ikke krigseventyr for raske drenge, men et studie i krigens rædsler og dens psykologiske omkostninger.

Samlingen indeholder fire historier af fire forskellige tegnere fra eller omkring Anden Verdenskrig, som således bliver en periode i Ennis’ forfatterskab der er stærkt repræsenteret på dansk. Først Kære Billy med danske Peter Snejbjerg, siden War Stories Vol. 1 og nu Vol. 2. Lad os da gerne få andet fra Ennis’ hånd, fx Preacher.

Heldigvis holder Ennis’ vol. 2. standarden fra vol. 1. Det er primært de psykologiske aspekter ved krigsførelse der undersøges hvilket gør at emnematerialet stadig virker relevant om end noget bedaget.

David Lloyd, som leverede de bedste illustrationer i vol. 1, lægger ud i vol. 2 med ”J som Jenny” om en britisk bombebesætning der flyver togter over Tyskland. De udfører de såkaldte ’planbombninger’, altså regulære terrorbombninger af civile mål i Tyskland. Planen var at knække Tysklands kamplyst og moral, men var også en hævnaktion for de terrorbombninger de engelske, skotske og irske byer havde modtaget fra tysk hånd.

Den hævnlystne, bifaldende tilgang til terrorbombninger er personificeret i piloten Page, som mistede sin kone og børn i bombninger af Belfast. Han er optændt af et helligt had mod tyskerne: ’vi sønderknuser jeres byer. Og vi brænder jeres børn i deres senge’. Page får modstand i 2. piloten Stark, der synes det er en afskyelig opgave. Lloyds tegninger er igen gode.

I ”Grænserøverne”, tegnet af Cam Kennedy, følger vi en lille håndfuld britiske elitesoldater i det dengang nystartede elitekorps, SAS. De drøner rundt i ørkenen i jeeps og laver hit ’n runs på tyske militærinstallationer i Nordafrika. Her er det igen blodtørst der står overfor fornuft. Lederen af den lille enhed, skotske Løjtnant Dixon, ser sig selv som en moderne inkarnation af sine skotske forfædre, som myrdede og hærgede langs den engelske-skotske grænse. Her ser vi soldaten som psykopat, og i sidste ende vinder blodtørsten over fornuften. Den slutter med den lidt for eksplicitte morale: ’Hvad skal I gøre godt for, alle i mordere, der lever højt på krigen?’

En tysk pilot, en irsk fascist, en engelsk socialist og en desillusioneret spanier sidder i et granathul under den Spanske Borgerkrig. Nej det er ikke starten på en vittighed, men samlingens tredje historie ”Kondorer”, illustreret af Carlos Ezquerra. De fire fortæller hver baggrunden for at de kæmper i borgerkrigen, facisten og socialisten af ideologiske grunde, tyskeren vil bare flyve jagerfly, og spanieren oplevede Guernica, og kæmper for republikanerne, men foragter i virkeligheden krigen og de udlændinge der kommer og driver krig i hans fædreland.

War-Stories-vol-2_Lloyd

Samlingens sidste historie ”Arkhangelsk”, handler om en skotsk jagerpilot, MacKenzie, der træder i spinaten og bliver pilot på et såkaldt CAM-handelsskib. Hvis handelsflåden bliver angrebet af fjendtlige jagerfly, skal han affyres fra en raketkatapult på dækket og efterfølgende prøve at nå venligsindet grund eller kæntre flyet i nærheden af flåden! Derhjemme venter en kvinde, der håber at blive hans kone. Fortællingen om MacKenzie fortæller historien om den ufrivillige helt, som egentlig helst bare vil hjem, men som møder de udfordringer livet kaster imod ham og overvinder dem. En positiv og respektfuld fortælling om det sindssyge job som CAM-pilot. Tegneren Erskine er god til maskiner, mindre god til mennesker og ansigter.

Ennis leverer fire fine og velresearchede (endda med bibliografi og noter til sidst) krigsfortællinger. Anden Verdenskrig er efterhånden et godt gennemtygget emne, men Ennis formår at gøre det relevant for den nutidige læser, uden at det dog bliver påkrævet læsning.

Karakter: 3 ud af 5
Titel: War Stories Vol. 2
Forfatter/tegner: Garth Ennis og diverse tegnere
Forlag: G. Floy Studio
Udstyr: Farver, hardcover, 240 sider
Pris: kr. 278
ISBN: 978-87-91630-78-1